Εξορμήσεις

Γνωρίστε τα Ζαγοροχώρια

Κάθε επισκέπτης που έρχεται για πρώτη φορά στα Ζαγοροχώρια οφείλει να κάνει κάποιες διαδρομές ώστε να θαυμάσει τα υπέροχα τοπία, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική καθώς και την μαγευτική φύση σε όλο της το μεγαλείο. Εμείς σας προτείνουμε περιηγήσεις γνωρίζοντας καλά τον τόπο μας και τις αξιολάτρευτες εικόνες που δεν πρέπει να χάσετε.

1. Από τις γνωστότερες Δρακόλιμνες είναι η Δρακόλιμνη της Τύμφης ή Γκαμήλας στα Ζαγοροχώρια. Βρίσκεται σε ένα αλπικό λιβάδι σε υψόμετρο 2050μ. που έχει έκταση περίπου 8 στρέμματα. Τοποθετείται βορειοδυτικά της κορυφής Πλόσκος, βορειοανατολικά της κορυφής Αστράκας, νότια της Μονής Στομίου και βορειοδυτικά της κορυφής Γκαμήλας. Το σχήμα της Δρακόλιμνης Γκαμήλας είναι κυκλικό με διάμετρο 112μ. και βάθος που φθάνει τα 12μ. Η Δρακόλιμνη Γκαμήλας αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι δυνατή μόνο με τα πόδια. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το καταφύγιο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Αναμφίβολα η λίμνη αποτελεί μία μικρή όαση μέσα στο αλπικό τοπίο που αξίζει να επισκεφθείτε.
2. Το γεφύρι του Βοϊδομάτη (ή Κλειδωνιάβιστας) βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη, σε απόσταση 2 χλμ. από την Κλειδωνιά της Κόνιτσας. Η τοποθεσία είναι πανέμορφη και κατάφυτη από πλατάνια. Από πολύ παλιά έγιναν κάποιες προσπάθειες για γεφύρωση. Όμως στις αρχές του 19ου αι. το γεφύρι κατέρρευσε και το 1853 στη θέση του χτίστηκε το νέο πέτρινο γεφύρι που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Μπαλζίκ Χανούμ, η σύζυγος του Μακήλ Πασά, ήταν αυτή που διέθεσε 37.00 γρόσια για την κατασκευή του γεφυριού. Το γεφύρι του Βοϊδομάτη είναι μονότοξο, με άνοιγμα περίπου 20 μέτρων και ύψος που ξεπερνά τα 9 μέτρα. Στη βάση του γεφυριού, προς την αριστερή όχθη, διακρίνεται μία εσοχή, όπου παλαιότερα λεγόταν πως ήταν τοποθετημένη η εικόνα κάποιου Αγίου. Το γεφύρι του Βοϊδομάτη είναι συχνός τουριστικός προορισμός και δίπλα από αυτό αρχίζει ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια που περνά κατά μήκος του ποταμιού και διασχίζει τη χαράδρα του.

3. Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων και αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Δεσπόζει σε μια μαγευτική τοποθεσία που είναι γεμάτη από διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας. Η πανίδα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη και η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για διάφορα είδη ζώων. Σημαντικό είναι πως στην περιοχή του φαραγγιού κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που σχετίζεται με την κτηνοτροφία και την υλοτομία έχει απαγορευτεί αυστηρά. Η απαγόρευση αυτή συνέβαλε στη δημιουργία αυτού του ευνοϊκού περιβάλλοντος για σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων. Επίσης, η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πληθώρα σπάνιων βοτάνων, πολλά από τα οποία έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αι. πρακτικοί γιατροί χρησιμοποιούσαν τα βότανα του φαραγγιού για διάφορες θεραπείες.

4. Οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας. Το πιο μεγαλόπρεπο βουνό στον όγκο της Βόρειας Πίνδου είναι η Τύμφη ή Γκαμήλα στα Ζαγοροχώρια. Μια από τις κορυφές της είναι η Αστράκα σε υψόμετρο 2.436 μέτρα. Νότια από την κορυφή της Αστράκας σχηματίζονται τα πελώρια κάθετα βράχια της, οι περίφημοι «πύργοι», που τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου. Αλλά πάλι, όλα αυτά ίσως δεν έχουν σημασία μπροστά στο δέος που θα νιώθετε κάθε φορά που υψώνετε το βλέμμα προς την Αστράκα. Το χειμώνα το χιόνι στολίζει τα μεγαλειώδη βράχια της με υπέροχα λευκά μοτίβα.

5. Το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας, ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία στα Ζαγοροχώρια, είναι χτισμένο ανάμεσα στα χωριά Αρίστη και Πάπιγκο, στην αριστερή όχθη του ποταμού Βοϊδομάτη και σκαρφαλωμένο πάνω σε έναν βράχο. Για να φτάσετε στο πέτρινο μοναστηριακό συγκρότημα πρέπει να κατευθυνθείτε από την Αρίστη προς το Πάπιγκο και λίγο μετά, πριν τη γέφυρα της Αρίστης στο αριστερό μέρος του δρόμου, θα συναντήσετε το χωματόδρομο που οδηγεί στη Μονή.
6. Πληροφορίες για το Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια. Στη διαδρομή από το Μεγάλο Πάπιγκο προς το Μικρό Πάπιγκο, 500 περίπου μέτρα προτού φτάσετε στο Μικρό, θα συναντήσετε στα αριστερά σας το ρέμα του Ρογκόβου και την πινακίδα που θα σας πληροφορεί για τις κολυμπήθρες. Το ρέμα Ρογκόβου προέρχεται από τη δυτική κορυφή της Τύμφης και διασχίζει το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Ακολουθώντας το μονοπάτι, έπειτα από μερικά λεπτά θα αντικρύσετε τις πρώτες κολυμπήθρες και στη συνέχεια μπορείτε να συνεχίσετε για να δείτε και τις υπόλοιπες, άλλες μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες. Οι ντόπιοι τις ονομάζουν «οβίρες». Οι κολυμπήθρες είναι ουσιαστικά κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα που δημιουργήθηκαν από την κίνηση των νερών του ρέματος Ρογκόβου. Πρόκειται για έναν πέτρινο γεωλογικό σχηματισμό όπου θα βρείτε φυσικές πισίνες. Το φαινόμενο αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι ντόπιοι ελέγχοντας τη στάθμη τους με τεχνητά φράγματα και έτσι ανοίγουν ή κλείνουν τις κολυμπήθρες.
7. Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό.Αρχικά ήταν ξύλινο, αλλά μετατράπηκε σε πέτρινο το 1814 με χρηματοδότηση ενός καλόγερου από το μοναστήρι της Βίτσας, εξού και το δεύτερο όνομά του.
Το Καλογερικό και τα γεφύρια του Ζαγοριού
Καλογερικό: το ομορφότερο πέτρινο γεφύρι της Ελλάδας και ένα από τα ωραιότερα στα Βαλκάνια. Το χαρακτηρίζουν η αέρινη κίνηση και η πλαστικότητα. Σαν «κάμπια εν κινήσει», έτσι περιγράφουν την ρυθμική του κίνηση και την ανάλαφρη κομψότητά του στο σκαμπανέβασμα των τριών του τόξων. Βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Kήποι και ενώνει τις όχθες του Μπαγιώτικου ρέματος. Υπάρχουν και άλλα, για να θαυμάσετε: του Κόκορου ή κυρ Νούτσου ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Κήποι, το δίτοξο του Μίσιου, στη χαράδρα του Βίκου, του Μύλου κοντά στο χωριό Κήποι Ζαγοροχώρια.
8. Ανεβαίνοντας απο τις Πηγές του Βοιδομάτη στο χωριό Βίκος, έχεις αυτή την υπέροχη θέα με το χαρακτηριστικό σπιτάκι δίπλα στις πηγές… Απίστευτο φυσικό κάλος.
 Hotel Dovra – Ελάτη – Δίκορφο (8χλμ.)
Από το σημείο Δίκορφο έχετε μια υπέροχη θέα αφού μπορείτε να δείτε όλα τα Ζαγοροχώρια.
Hotel Dovra – Προς κορυφή όρος Μιτσικέλι (5χλμ.)
Στον δρόμο σας για την κορυφή του όρους Μιτσικέλι μπορείτε να μαζέψετε βότανα, άγρια μανιτάρια και ρίγανη. Απολαύστε την μοναδική θέα από την κορυφή.

Hotel Dovra – Δίκορφο – Μανασσή – Καλουτά (13χλμ.)
Συνεχίστε αυτήν την μαγευτική διαδρομή ώστε να φτάσετε μέχρι το Μέτσοβο. Εκεί μπορείτε να κάνετε ιππασία και winter sports όπως επίσης και να γευτείτε τοπικά παραδοσιακά εδέσματα